Στα 12 τους τα Ελληνόπουλα έχουν ήδη 3 χαλασμένα δόντια

Τα δόντια και γενικότερα την στοματική τους υγιεινή, αφήνουν στο έλεος της, τα μικρά ελληνόπουλα και κατ επέκταση, οι γονείς τους. Είναι γεγονός ότι στην ηλικία των 5 ετών αρχίζει να πλήττει η τερηδόνα τα δόντια των παιδιών, ενώ στην ηλικία των 12, το 78,5% έχει μέτρια έως κακή στοματική υγιεινή. Αποτέλεσμα αυτού είναι τουλάχιστον 2 με 3 χαλασμένα δόντια να υπάρχουν στο στόμα παιδιών από 12 μέχρι 15 ετών.

Tο ανησυχητικό είναι ότι μόνο το 15,8% των 12χρονων και το 16,7% των 15χρονων έχει υγιές περιoδόντιο. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από Πανελλαδική Επιδημιολογική Έρευνα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Τι φταίει όμως για αυτή την κατάσταση; Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά.;

Οι οδοντίατροι συμφωνούν ότι η σωστή διατροφή, το σωστό βούρτσισμα των δοντιών και η φθορίωση σε ετήσια βάση προστατεύουν τα δόντια των παιδιών. Η στοματική υγιεινή που πλήττει τον παιδικό πληθυσμό αποτελεί σοβαρό ζήτημα της Δημόσιας Υγείας, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Πάντως σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είμαστε κατά πολύ πίσω, σε ότι έχει να κάνει με την στοματική υγιεινή των παιδιών.

Αλλά και στην ίδια την Ελλάδα οι δείκτες στοματικής υγιεινής διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Ο δείκτης τερηδόνας είναι πιο υψηλός στις υποβαθμισμένες αστικές περιοχές αλλά και στις αγροτικές περιοχές όπου δεν υπάρχουν Κέντρα Υγείας. Έτσι και προκειμένου να βελτιωθεί λίγο η κατάσταση ξεκινάει πρόγραμμα αγωγής στοματικής υγείας στα σχολεία.

Το πρόγραμμα θα λέγεται “γερά δόντια, χαρούμενα παιδιά” και θα εφαρμοστεί σε 30.000 παιδιά που φοιτούν στη Β΄τάξη Δημοτικού σε 800 ολοήμερα και σε 150 σχολεία απομακρυσμένων περιοχών. Στόχος του προγράμματος είναι να οδηγηθεί ο μαθητής μέσα από την ενεργητική μάθηση σε αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς που στοχεύει στην προστασία και την προαγωγή της στοματικής αλλά και της γενικής του υγείας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος,λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία για το καλοκαίρι, οι μαθητές της Β΄Δημοτικού θα αρχίσουν να διδάσκονται με βιωματικό τρόπο πως να φροντίζουν τα δόντια τους. Παράλληλα οδοντίατροι θα επισκέπτονται τα σχολεία για να ενημερώσουν τους μαθητές και να επιλύσουν τυχόν απορίες τους, να ελέγξουν και να φθοριώσουν τα δόντια τους αλλά και για να ενημερώσουν τους γονείς. Το πρόγραμμα θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το ερχόμενο σχολικό έτος.

[Iatropedia]

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: